Thursday, February 12, 2009

Sense proves (2): Grande-Marlaska

Era dimarts de la setmana passada, estava donant voltes pels carrers del voltant de la facultat al barri del Raval tot tafanejant una mica. Al entrar al carrer Peu de la Creu hi havia un grup de senyores del barri que xiuxiuejaven “han sido ocho o diez”, jo ja sabia de que anava la pel•lícula: al matí ja havia escoltat per la ràdio que hi havia hagut detencions al Raval i a Mislata per frau fiscal i que s’estava investigant la suposada relació amb Al-Qaeda.

Al fons del carrer hi havia varies dotacions de la Policia Nacional i moltes més unitats de premsa. Tampoc era sorprenent; el barri del Raval desperta sovint ben de matinada per redades de la policia, ja sigui per prostitució, narcotràfic, terrorisme...
Mentre m’hi aproximava i el Nacional de torn em persuadia per canviar de vorera jo anava repetint a prop de micròfons “cortines de fum”, “cortines de fum”... M'imagino que qualsevol que em sentís em prendria per un possés.

La realitat era però, que aquell mateix matí s’havien anunciat les xifres d’atur del mes de gener. Als Països Catalans l’atur havia augmentat en 50.000 persones respecte el gener (gràfic) fins arribar a les 907.000. Dades d’atur alarmants als Països Catalans, així com a la resta de l’Estat espanyol. Xifres que van quedar en segon pla per la detenció de suposats islamistes.


És certament preocupant comprovar com els mecanismes de l’Estat amb la col•laboració dels mitjans de comunicació ajuden a crear aquest estat d’alarma permanent respecte el terrorisme islamista i de pas ajuden a incrementar el racisme, la xenofòbia, l’estigmatització i l’enfrontament que es viu als barris cap als col•lectius de persones nouvingudes. I és molt preocupant ja que tot just divendres, el magistrat de l’Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska ja havia investigat la connexió dels detinguts amb la xarxa internacional de terrorisme islamista -prou ràpid!- i en descartava els vincles. No hagués sigut però el primer cop que l’Estat espanyol empresona ciutadants d’orígen musulmà sota l’alarma del terror i sense proves, com en el cas del “Comando Dixan”.

Mentrestant el bocamoll de l'Hereu declarava dimarts que les xarxes de suport al terrorisme internacional "mai arrelaran a Barcelona ni a Catalunya ja que això atempta contra els valors d'aquestes". Bocamoll, frívol i irresponsable.

No comments:

Post a Comment