Wednesday, October 1, 2008

Àustria i Equador avancen amb rumbs oposats.

Aquest diumenge 28 de setembre ens ha deixat els resultats de dues comtesses electorals: les eleccions anticipades a Àustria i el referèndum constitucional d’Equador. Els resultats, radicalment diferents, evidencien un canvi de mentalitats a ambdós països que serien fàcilment extrapolables a un canvi de tendències a ambdós continents, l’europeu i el llatinoamericà respectivament.

De les eleccions anticipades d’Àustria destaca un importantíssim ascens de la ultradreta, representada amb dues formacions, que han assolit entre les dues un 29% dels vots i 58 cadires (15,1% i 28 cadires fa 2 anys). Aquestes eleccions s’han vist marcades per diversos factors com la fragilitat de l’anterior govern socialdemòcrata, la crisis econòmica que afecta a occident i la reducció de l’edat de vot als 16 anys; un marge d’edat (entre els 16 i els 18) que segons els analistes i politòlegs ha votat massivament a la ultradreta. Això hauria de servir d’exemple a la resta de països que estan pensat avançar l’edat de vot sobre com d’influenciables són els joves i com d’inoportuna és aquesta mesura.

A l’Equador en canvi, les enquestes a peu d’urna i a l’espera dels resultats oficials ens deixen uns resultats d’un 70% pel Sí, per tan sols un 25% pel No en el referèndum constitucional impulsat pel president Rafael Correa, amb el suport de l’esquerra i les comunitats indígenes i amb la oposició de la dreta oligàrquica. Amb aquesta Constitució s’oficialitzen el quítxua i el shuar, dues llengües indígenes de l’Equador, equiparant-se al castellà i s’obre la porta al control dels recursos energètics propis i a l’esperança de milions d’equatorians per sortir de la pobresa.

Així doncs, mentre Àustria segueix els passos d’altres països europeus com Suïssa i la ultradreta assoleix uns resultats semblants als anteriors de la II Guerra Mundial avançant amb una ideologia intolerant, racista, masclista, homòfoba i violenta; l’Equador avança de la mà de Veneçuela, Bolívia i Cuba cap al socialisme amb els valors de la igualtat entre persones, pobles, en el progrés, en la justicia, l’eradicació de la pobresa...

No comments:

Post a Comment